Yleinen

Suomussalmen talkkihankkeeseen 1,6 miljoonan euron T&K-laina Business Finlandilta

14.3.2023

Business Finland on myöntänyt 1,6 miljoonan euron T&K-lainan Tulikivi Oyj:lle ”Hiilineutraali talkkikaivos ja -prosessi” -hankkeen rahoitukseen.

Hanke on osa kokonaisuutta, jossa Tulikivi ja sen täysin omistama tytäryhtiö Nordic Talc Oy pyrkivät muuttamaan Suomussalmen vuolukivitehtaan talkintuotantolaitokseksi ja varmistamaan talkkivarantojen teollisen hyödyntämisen, joko yhtiön itsensä tai kolmannen osapuolen toimesta.

Hankkeen kesto on vuoden 2025 loppuun saakka, ja hankkeen johtajana toimii Nordic Talc Oy:n toimitusjohtaja Erkki Kuronen.

”Hiilineutraali talkkikaivos ja -prosessi” -hankkeen tavoitteena on kehittää louhinta- ja rikastusprosessi, joka mahdollistaisi hiilineutraalin tuotannon. Sen lisäksi hankkeessa selvitetään talkin tuoteominaisuuksien vaihtelu ja kehitetään energiatehokkaat hienojauhatustekniikat eri käyttökohteisiin soveltuville talkkituotteille. Talkkituotteille tehdään käyttäjien edellyttämät todentamiset ja tuotetestaukset. Osana hanketta selvitetään lisäksi tuotannon sivutuotteiden hyödyntämismahdollisuudet.

Hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden talkintuotantolaitos, joka vastaa 2030-luvun vaatimuksiin. Tulikivi haluaa olla edelläkävijänä mahdollistamassa, että asiakkaiden vastuullisuustavoitteita voidaan tulevaisuudessa tukea tarjoamalla hiilineutraaleja, jäljitettäviä ja laadukkaita talkkituotteita. Myönnetty T&K-laina mahdollistaa aikaisempaa vahvemman kehityspanoksen näiden tavoitteiden saavuttamiseen ja hankkeen edistämiseen.