Yleinen

Tulikivi toimittaa vuolukivimursketta Loviisan Lämmön teollisen mittakaavan lämpöakkuun yhteistyössä Polar Night Energyn kanssa

7.3.2024

Tulikivi toimittaa louhinnan sivuvirtana syntyvää vuolukivimursketta Polar Night Energyn toimittamaan teollisen mittakaavan lämpöenergiavarastoon Pornaisissa. Polar Night Energy ja kaukolämpöyhtiö Loviisan Lämpö ovat sopineet teollisen mittakaavan lämpövaraston rakentamisesta Pornaisiin Loviisan Lämmön kaukolämpöverkolle. Uuden lämpövaraston teho on 1 MW ja varastointikapasiteetti 100 MWh.

Polar Night Energyn kehittämä hiekka-akkuteknologia on joustava sekä sähkö- että kaukolämpöverkon suuntaan. Lämpöakkua ladataan sähköverkosta Polar Night Energyn kehittämän latausalgoritmin mukaan siten, että lataukseen käytettävän sähkön hinta minimoidaan ja samalla kaukolämmön tulevat lämmöntarpeet pystytään täyttämään. Lämpövaraston kapasiteetti vastaa kesäaikaan vajaan kuukauden ja talvella vajaan viikon lämmön tarvetta Pornaisissa.

Aiemmissa projekteissa materiaalina on käytetty hiekkaa, mutta Polar Night Energyn teknologiassa voi käyttää lämmönvarastointimateriaalina joustavasti erilaisia hiekan kaltaisia materiaaleja. Vuolukivimurske johtaa tavanomaista hiekkaa paremmin lämpöä. Polar Night Energyn ja Tulikiven tekemien tutkimusten perusteella vuolukivimurske sopii ominaisuuksiensa takia erinomaisesti käytettäväksi Loviisan Lämmön hiekka-akussa.

Vuolukivimursketta akkuun tulee 2000 tonnia, eli noin tuhannen vuolukivitakan painon verran.

”Yhteistyö Polar Night Energyn kanssa on mielenkiintoinen avaus uuteen liiketoimintaan, jossa hyödynnetään vuolukiven perinteisiä vahvuuksia, kuten hyviä lämmönjohto- ja varausominaisuuksia. Yhteistyö tukee Tulikiven tavoitteita raaka-aineen mahdollisimman korkeasta hyödyntämisestä”, sanoo Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.

”Valitsemme väliaineen aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Erilaisten materiaalien tutkiminen ja testaaminen on meille tärkeää, jotta pystymme käyttämään materiaaleja, jotka ovat ominaisuuksiltaan sopivia, kustannustehokkaita ja kiertotaloutta edistäviä”, sanoo Polar Night Energy:n operatiivinen johtaja Liisa Naskali ja lisää: ”Tulikivi on tunnettu ja perinteinen yritys. Heidän käyttämänsä vuolukivi on hyvin suomalainen juttu. On hienoa tehdä yhteistyötä Tulikiven kanssa.”

Loviisan Lämmön omistaa pääomasijoitusyhtiö CapManiin kuuluva CapMan Infran rahasto. CapManin visiona on olla vastuullisin pääomasijoittaja Pohjoismaissa. Yritys on sitoutunut luomaan kestävää tulevaisuutta vastaamalla ilmastohaasteisiin sekä hyödyntämällä resursseja tehokkaasti.

”Loviisan Lämmön tekemä investointi hiekka-akkuun on konkreettinen askel kohti CapManin ilmastotavoitteita. Olemme sitoutuneet vähentämään hiilidioksidipäästöjämme ja etsimään ratkaisuja, jotka vievät meitä kohti nettonollapäästöjä, ja joista tämä innovatiivinen ratkaisu on erinomainen esimerkki”, sanoo CapMan Infran sijoitusjohtaja Sauli Antila.

 

TULIKIVI OYJ

Lisätietoja: Tulikivi Oyj, toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen, 040 524 5593

Jakelu: Keskeiset tiedotusvälineet
www.tulikivi.com